Istanbul, singurul oraș din lume pe două continente

Moschei, bazaruri, plimbări cu barca pe Bosfor, zona asiatică, apusuri minunate, baclavale și oameni veseli.

Istanbulul este singurul oraș din lume ce se întinde pe malurile a două continente, Europa și Asia.

Este situat in nord-estul Mării Marmara.

Are o populație de aproximativ 18.800.000 de locuitori în zona metropolitană (2010), adică circa 18% din populația toală a Turciei, apeciată la peste 73.000.000 locuitori.

Se poate aprecia că în realitate populația poate fi mai mare cu cel putin 1.000.000 de locuitori flotanti, asemănător tuturor marilor metropole.

Cu toate că, la 13 octombrie 1923, orașul a pierdut calitatea de capitală în favoarea orașului Ankara, fost Angora, a rămas centrul economic cel mai important al Republicii Turcia.

Moscheea Sultanahmet ...

Halicarnas, turcia, concediu, sejur, vacante

... cunoscută drept Moscheea Albastră pentru interiorul alcătuit din cele 21 000 de plăci de ceramică albastră Iznik. Este moscheea cu cele mai multe minarete din Turcia (șase) și a doua după cea de la Mecca, cu șapte minarete. 

Hagia Sophia ...

Halicarnas, turcia, concediu, sejur, vacante

... a dus o existență foarte versatilă. A început prin a fi catedrala Patriarhiei de Constantinopol, s-a transformat apoi în moschee după cucerirea otomană, iar în prezent este muzeu. Din exterior, nu pare foarte impunătoare, dar la intrare vei fi cu siguranță uimit. Martoră a trecutului zbuciumat al orașului, însăși istoria sa este un mix de religii. Rezervă-ți ceva timp pentru a admira grandoarea interiorului, merită din plin. 

Palatul Topkapi ...

Halicarnas, turcia, concediu, sejur, vacante

... a fost vreme de 400 de ani reședința sultanilor. Vizita la palat este infinit mai educativă decât o pagină din manualul de istorie. Fiecare zid sau decorațiune spune povestea măreției Imperiului otoman și aduce în prezent o epocă apusă în care sultanii erau centrul universului haremului, în care exista o ierarhie de neclintit, iar concubinele erau tratate extrem de aspru (unele nu ieșeau din harem întreaga viață). 

 Marele Bazar ...

Halicarnas, turcia, concediu, sejur, vacante

... este cel mai vechi centru comercial din lume, intins pe 61 de strazi, plin cu tot felul de marfuri: bijuterii, haine de piele, blanuri, covoare, ceramica, cesti de ceai si de cafea frumos lucrate, esarfe din casmir si matase, condimente de toate felurile, ceaiuri, rahat turcesc